MINDFULNESS TEMELLİ YAŞAM TASARIMI
Her bireyin kendine has özellikleri, inançları, yaşam görüşü, beklentileri ve problem çözme stilleri vardır. Doğal olarak, “Daha güzel bir hayat” tanımı kişiden kişiye değişir. Tüm bunlara karşın temel insan ihtiyaçları aynıdır: Güvende olmak, sevmek ve sevilmek, saygı duyulmak ve kendimizi gerçekleştirmek isteriz. Bu ihtiyaçları sağlayabilmek için gerekli becerilere herkes farklı ölçülerde sahiptir.
Mindfulness Temelli Yaşam Tasarımı, kendinizi daha yakından tanımanız, gerekli yaşam becerilerini kazanmanız ve psikolojik dayanıklılık kazanmanızı amaçlayan, size ve ihtiyaçlarınıza özel şekilde düzenlenecek bir psikoeğitim ve danışmanlık sürecidir. Bu süreçte bir eğitmen ya da danışman rolünde değil, siz yolunuzda ilerlerken size eşlik edecek bir eşlikçi rolünde olacağım. Her adımda birlikte karar vereceğiz.
Bu sürece sizin kişisel geçmişinizi, beklentilerinizi öğrenerek başlayacağız. Bunun akabinde, her hafta görüşmeye getireceğiniz konuları ele alacağız ve bunun yanı sıra Mindfulness teknik ve uygulamalarını öğrenecek ve deneyimleyeceksiniz. Böylece:
- Beden – zihin arasındaki İlişkiyi keşfedeceksiniz:
- Sinir sisteminize bedeninizin diliyle güvende olduğunu, artık dinlenebileceğini ve şifalanabileceği mesajını göndereceksiniz.
- Duruşunuzun beyninize nasıl mesajlar gönderdiğini araştırmaya başlayacaksınız.
- Bilinçli fiziksel hareketi hayatınıza kolaylıkla katacaksınız.
- Duygu ve düşünceleriniz ile ilişkiniz değişecek:
- Duygular doğası gereği değişkendir ve davranışlarımız için uygun rehberler değillerdir, fakat bu onları görmezden geleceğimiz anlamına gelmez. Duygular, düşüncelere dair önemli uyarılar taşır ve görülmek isterler. Onları görmeyi, onlarla kalmayı ve onların etkilerini kaybedişlerini gözlemleyeceksiniz.
- Duygular, düşüncelerle bağlantılıdır. Nefes, meditasyon, günlük hayattaki mindfulness alıştırmaları ile duygu ve düşüncelerinizle aranızda, onları daha objektif görmenizi sağlayacak bir boşluk yaratacaksınız, bu sayede düşüncelerinizi sağlıklı bir şekilde yeniden yapılandırmak için uygun altyapıyı oluşturacaksınız.
- Zihinsel filtrelerden arınarak kendinizi berrak bir şekilde görme ve kendinize temas etme fırsatı bulacaksınız. Kendinizle temas içinde olmak, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarınızı daha iyi anlamanıza ve gerektiği gibi karşılamanıza yardım edecek. Kişisel dönüşümünüzün ilk hedefi böylece tamamlanacak.
Sonraki adımlarda karşılıklı olarak uygun gördüğümüz diğer becerileri geliştirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu becerilerden bazıları:
- İletişim Becerileri
- Problem Çözme Becerileri
- Otomatik Düşünceleri Fark Etme ve Yeniden Yapılandırma Becerileri
- Değerlerinizle Uyumlu Amaçlar Oluşturma Becerileri
- Stresle Baş Etme Becerileri
- Duygusal Zeka Becerileri
- Güvenli Bağlanma Becerileri
- Kendine Yardım Becerileri